روانشناسی معامله گری چیست و چرا اهمیت دارد؟
اگر یک معاملهگر با روانشناسی معاملاتی آشنا نباشد آنگاه داشتن استراتژی مناسب مشکل خواهد بود. کنترل بر احساسات خود در معامله کردن امری ضروری است و این یکی از مهمترین ویژگیهای یک معاملهگر موفق است. یک معاملهگر باید به تجارت فقط بهعنوان یک شغل نگاه کند و درگیرکردن احساسات میتواند برای موفقیت در عرصه مضر باشد. به همین دلیل است که درک روانشناسی معامله گری مناسب برای هر تاجری بسیار مهم است.
روانشناسی تجارت چیست؟
روانشناسی تجارت یعنی اینکه چگونه یک معاملهگر سود و زیان را مدیریت کند. تبحر در این امر این نشاندهنده توانایی معامله گران برای مقابله با خطرات و عدم انحراف از برنامه تجاری خود است. جنبههای احساسی سرمایهگذاری، تلاش میکند تا هر معاملهای را به شما دیکته کند در نتیجه توانایی شما برای کنترل احساسات بخشی از روانشناسی معاملاتی شما است.
ازبینبردن احساسات در معاملات غیرممکن است؛ اما در وهله اول این باید هدف اصلی باشد. معاملهگران باید بدانند که چگونه سوگیریها یا احساسات خاص میتوانند بر تجارت آنها تأثیر بگذارند و از این اطلاعات به نفع خود استفاده کنند. این امر برای هر معاملهگری متفاوت است و قوانین جامعی که همه باید از آن پیروی کنند وجود ندارد.
اصول روانشناسی معامله گری
ترس و طمع، احساسات قدرتمندی هستند که میتوانند بر روند فکر معاملهگران تأثیر بگذارند. هدف یادگیری مهار احساسات و ایجاد یک ذهنیت برنده است. یک معاملهگر میتواند از چندین تکنیک برای ایجاد روانشناسی تجاری (روانشناسی معامله گری) قوی استفاده کند. علاوه بر مطالعه کتابها و مقالههایی که توسط روانشناسان تجاری و سرمایهگذاران خبره، نوشته شده میتوانید یک برنامه معاملاتی نیز ایجاد کنید. توسعه یک برنامه معاملاتی به شما کمک میکند تا به یک روال ثابت پایبند باشید و ضرر جلوگیری کنید.
اگر قیمت دارایی بهسرعت کاهش پیدا کند یک معاملهگر ممکن است ترس ازدستدادن آن را داشته باشد. این بهویژه برای معامله گران مبتدی بسیار زیاد اتفاق میافتد. طمع و ترس ازدستدادن پول احساساتی هستند که میتوان با مدیریت آنها به یک معاملهگر حرفهای تبدیل شد.
یکی از جنبههای حیاتی توسعه روانشناسی معامله گری ، یادگیری نحوه مدیریت ریسک است. معامله گران گاهی اوقات باید تصمیمات فوری بگیرند. حتی اگر برنامه معاملاتی خود را دنبال کنید، ممکن است شرایط خاصی وجود داشته باشد که مجبور شوید سریع تصمیم بگیرید. بااینحال، داشتن یک استراتژی و برنامه معاملاتی مناسب به شما کمک میکند تا احساسات خود را مدیریت کنید و مطمئن شوید که در نهایت تصمیمات فوری ناشی از احساسات خود را نخواهید گرفت.
یک راه خوب برای یادگیری روانشناسی معاملاتی این است که هرگز از تحقیق دست نکشید. بازارها همیشه در حال تکامل هستند و ممکن است لازم باشد هر از چند گاهی استراتژی خود را تنظیم کنید. همچنین ممکن است متوجه شوید که شخصاً بهعنوان معاملهگر تغییر کردهاید، به همین دلیل است که مطالعه در حوزه تجارت بسیار ارزشمند است.
اهمیت توسعه روانشناسی معامله گری
یکی از بزرگترین موانع برای هر معاملهگر ترس از ضرر و اشتباه است. متأسفانه هنگام معامله ریسکهایی که ممکن است منجر به ضرر شود اجتنابناپذیر است. برای غلبه بر این امر، یک معاملهگر باید به فعالیتهای تجاری خود مشابه نحوه اداره یک تجارت نزدیک شود.
یک روش خوب این است که درحالیکه از احساسات در تصمیمگیریهای تجاری جلوگیری میکنید بر روی آمار و ارجاع دادهها تمرکز کنید. معامله گران مبتدی باید ایجاد این عادت را بهعنوان بخشی از روانشناسی معامله گری خود قبل از اولین معاملات خود در نظر بگیرند.
ایجاد یک روال درست، یکی از روشهای ایجاد ذهنیت معاملاتی کارآمد است. این روال میتواند شامل یک روش از پیش برنامهریزیشده برای شروع معامله باشد. بهعنوانمثال: یک معاملهگر ممکن است در ابتدا به دنبال یافتن اطلاعاتی باشد که در هنگام خواب او منتشر شده است. این میتواند با بررسی موقعیتهای خود و ارزیابی مجدد مدیریت ریسک شما انجام شود. بهبود عملکرد معاملاتی بیشتر بر اساس نحوه یادگیری شما است تا آنچه یاد میگیرید.
اشتباهات رایج روانشناسی تجارت
یکی از رایجترین اشتباهات معاملهگری که معاملهگران مبتدی مرتکب میشوند ورود به موقعیتها بر اساس احساس درونی یا شهود، بدون داشتن استراتژی خاصی است. این ناشی از کمبود اطلاعات و دادههای مناسب است که منجر به ترس ازدستدادن بالقوه یک فرصت طلایی میشود. این متعاقباً منجر به ترس ازدستدادن پول و حفظ موقعیت میشود که باعث افزایش ضرر میشود. معمولاً این یکی از رایجترین اشتباهات در روانشناسی معامله گری است.
بنابراین، برای جلوگیری از قرارگرفتن در این چرخه معیوب، یک معاملهگر علاوه بر داشتن یک برنامه معاملاتی، باید منضبط بماند. اطمینان حاصل کنید که هر معاملهای که انجام میشود به قوانین یا اهدافی که مشخص شده پایبند است. معامله بر اساس احساس، بدون برنامه معاملاتی ریسک بسیار بالا و یک اشتباه خطرناک است.
ایجاد ذهنیت تجاری موفق
شما از روز اول نمیتوانید یک ذهنیت تجاری موفق داشته باشید. برای ایجاد یک ذهنیت تجاری قوی، نیاز به زمان و سطح معینی از صبر است تا از موفقیتها و اشتباهات درس بگیرید.
یک روش خوب برای کمک به تمرین تجارت با یک حساب تجاری دمو است. این هم به تقویت روان تجاری خوب کمک میکند و هم به یک معاملهگر اجازه میدهد تا مهارتها و تکنیکهای معاملاتی خود را اصلاح کند و مهمتر از همه، بدون خطر است.
مانند بیشتر معامله گران موفق، اجازه ندهید ترس ازدستدادن نیرویی باشد که شما را از استراتژی معاملاتی منحرف کند. منضبط ماندن در تمرین روانشناسی معامله گری حیاتی است که به معامله گران کمک میکند تا به موفقیت دست یابند.
آیا سوگیری میتواند بر معاملات شما تأثیر بگذارد؟
در ادامه به برخی از رایجترین سوگیریهایی که بر معامله گران تأثیر میگذارد اشاره خواهیم کرد.
- مردم ممکن است مفهوم تصادفی را اشتباه درک کنند. فقط به این دلیل که شما پنج معامله باخت پشتسرهم داشتید به این معنی نیست که احتمال اینکه در تلاش ششم معامله برنده شوید بیشتر است.
- تعصب لنگر انداختن به این معنی است که یک معاملهگر کاملاً روی قیمت لحظهای که وارد معامله شده است متمرکز باشد. این قیمت کاملاً به بقیه بازار بیربط است.
فرض کنید یک معاملهگر EUR/USD را در 1.1950 خریداری میکند. جفت ارز، اندکی پس از آن کاهش مییابد و معاملهگر به این فکر میکند که فقط نیاز دارم که قیمت به 1.1950 بازگردد و میتوانم در نقطه سربهسر خارج شوم. درحالیکه 1.1950 به یک سطح قیمت مهم برای معاملهگر ما تبدیل میشود که موجب شکست میشود. در این مورد یادگیری روانشناسی معامله گری تأثیر بسیار بالایی در کنترل آن دارد.
- اگر به نمودار نگاه کنید و سعی کنید بهصورت بصری فرصتهای تجاری خوبی را در گذشته شناسایی کنید به تعداد زیادی پیدا خواهید کرد. ما وانمود میکنیم که مواردی که قبلاً اتفاق افتاده بهراحتی قابل تشخیص است؛ اما در آن زمان اینطور نبود. بهخصوص اگر تحتفشار کار میکنید.
- حفظ هدف از ویژگی های اصلی معامله گران است. وقتی با یک معامله زیانده روبرو هستید باید با واقعیت روبرو شوید و فقط به دنبال اثبات این نباشید که حق با شماست و بازار در مسیر اشتباه حرکت میکند. این میتواند یک اشتباه جبرانناپذیر باشد.
- معامله گران متأثر از این تمایل به یک نتیجه منفی بهجای یک نتیجه مثبت انتظار دارند. درحالیکه بد نیست در معاملات محتاط بمانید، منفی بودن بیش از حد میتواند شما را تخلیه کند و مانع از فشار دادن دکمه خرید یا فروش شود حتی زمانی که فرصتهای معاملاتی عالی در دسترس است.
چگونه از معاملات هیجانی اجتناب کنیم
نباید از شر احساسات خلاص شد؛ بلکه یادگیری روانشناسی معامله گری، درک احساسات و کنترل آنها برای رسیدن به هدف نهایی بسیار ضروری است در ادامه نحوه کنترل احساسات را بیان میکنیم.
- برنامه معاملاتی قوی داشته باشید: شما باید یک برنامه کاملاً تعریف شده داشته باشید. از کدام سیستم برای تحلیل استفاده میکنید (تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال یا ترکیبی از هر دو)، مزایا و معایب آن، نحوه شناسایی معاملات و از نحوه مدیریت آنها کاملاً آگاه باشید.
- ریسک معامله را درک کنید: برخی از معامله گران ممکن است بهراحتی ریسکهای بزرگی را انجام دهند و حتی اگر با کاهشی بزرگ روبرو شوند خود را خونسرد نگه دارند. بااینحال، اگر بهتازگی شروع کردهاید یا بهطورکلی اشتهای ریسک کمتری دارید، بعید است که پایان خوبی داشته باشید. ابتدا باید میزان ریسکپذیری خود را شناسایی کرده و بر اساس آن برنامهریزی کنید. با یادگیری روانشناسی معامله گری میتوانید ریسک معاملاتی را بهتر مدیریت کنید.
- بدانید چه زمانی باید استراحت کنید: اگر احساس استرس و خستگی میکنید بهاحتمال زیاد مرتکب اشتباه میشوید یا در معامله انتقامجویانه شرکت میکنید. این میتواند ایده خوبی باشد که برای خود قاعدهای تنظیم کنید که مشخص کند پس از چند معامله متوالی با ضرر، استراحت میکنید و تا زمانی که آنچه اتفاق افتاده را بررسی نکردید معامله را متوقف کنید.
بههرحال این فقط معاملات نیست که میتواند استرس ایجاد کند و منجر به یک باخت شود. ممکن است عوامل خارجی بر وضعیت روانی شما تأثیر منفی بگذارد و شاید بهتر است در صورت مواجهه با چنین شرایطی از معاملات فاصله بگیرید.
نتیجه گیری: چرا باید روانشناسی معامله گری را بشناسیم و بکار ببریم؟
اگر بخواهید یک معامله گر موفق شوید به 3 ابزار نیاز دارید که عبارتند از :
- استراتژی معاملاتی
- سیستم مدیریت سرمایه
- تسلط بر روانشناسی معامله گری
استراتژی معاملاتی:
شما باید برای معامله گر حرفه ای شدن یک استراتژی معاملاتی برای خود در بازارهای مالی داشته باشید تا بدانید در چه زمانی وارد معامله شوید و در چه زمانی از معامله با شناسایی سود و یا ضرر خارج شوید. دانستن نتایج بک تست ها به شما کمک می کند بدانید در ازا ریسکی که در بازارهای مالی می کنید می توانید چه میزان کسب درآمد کنید.
سیستم مدیریت سرمایه:
سیستم مدیریت سرمایه شما را در برابر ضررهای غیرقابل پیش بینی بیمه می کند و کمک می کند سودهای خود را افزایش دهید و در کنار آن ضررهایتان را کاهش دهید و یا آنها را در یک میزان مشخص نگه دارید
تسلط بر روانشناسی معامله گری:
به شما کمک می کند که در زمان معاملات احساسی نشوید و بدانید در چه زمانی از لحاظ روحی و احساسی در شرایط مناسبی برای معامله کردن نیستید و بدین صورت از معاملات بد شما جلوگیری می کند.
هر 3 ابزار بالا بسیار مهم هستند و بر روی هم تاثیر دارند اما روانشناسی معامله گری پاشنه آشیل اکثر معامله گران است که در زمانی که هنوز به استراتژی معاملاتی و سیستم مدیریت سرمایه خود مسلط نیستند و اعتماد کافی ندارند با چند اشتباه و ضرر سریعا وارد فازهای احساسی ترس و طمع و هیجان می شوند و همین موضوع می تواند بزرگترین آسیبها را به آنها وارد کند.
پس شما باید برای موفقیت در بازارهای مالی هر 3 ابزار را بشناسید و هر روز و هر لحظه و در تمام عمر معامله گری خود بر روی بهبود آنها کار کنید تا به موفقیت دست یابید.
در روزها و هفته های آتی این مبحث را بیشتر برایتان توضیح می دهم و به صورت موشکافانه تری در مورد سوگیریهای ذهنی معامله گران برایتان می نویسم تا درک درستی از آن پیدا کنید و راه های کنترل آن را نیز بدانید
اگر می خواهید از زمان بروز شدن این مقاله و مطالب دیگر من در مورد روانشناسی معامله گری، استراتژی معاملاتی و سیستم های مدیریت سرمایه مطلع شوید و مطالب آموزنده ای را بخوانید کافیست در خبرنامه ایمیلی شکارچی بازار عضو شوید و هر هفته به جدیدترین مقالات من از طریق ایمیل دسترسی داشته باشید.
منبع مقاله:
عضویت رایگان در خبرنامه تحلیل، آموزشی شکارچی بازار
نظرات