فارکس چیست؟
فارکس به زبان ساده، بزرگترین بازار مالی در جهان است که به فرد امکان داد و ستد انواع ارزهای خارجی را میدهد و این بازار ارز معمولاً به عنوان «فارکس» یا «FX» شناخته میشود.
بازار فارکس یک بازار جهانی و غیرمتمرکز است که در آن ارزهای دنیا دستبهدست میشوند. نرخ ارز ثانیهای تغییر میکند، بنابراین این بازار دائما در نوسان است.
معامله گران از معامله ارزها در برابر یکدیگر و اختلاف قیمت بین آنها (نوسان گیری) درآمدزایی دارند.
اگر تا به حال به کشور دیگری سفر کرده باشید، میدانید که معمولاً باید به باجههای صرافی در فرودگاه مراجعه کرده و سپس پول خود را به ارز کشوری که در حال بازدید هستید تبدیل کنید. وقتی به باجه صرافی میرسید متوجه صفحهای میشوید که نرخهای مختلف مبادله را برای ارزهای مختلف نشان میدهد، نرخ مبادلهای قیمت نسبی دو ارز از دو کشور مختلف است. آنچه بر روی تابلو مشاهده میکنید، نرخ تبدیل (نسبت قیمت دو واحد پولی دو کشور متفاوت) است.
بهطور مثال، اگر به ژاپن سفر کنید، ین ژاپن را بر روی تابلو دیده و فکر میکنید که ارزش یک دلاری من 100 ین است و من ده دلار دارم، پس من پولدار میشوم، وقتی چنین کاری بکنید در واقع در بازار فارکس شرکت کردید. با این کار شما، یک ارز را با ارز دیگری مبادله کردید.
اگر فرض بگیریم که شما یک فرد آمریکایی به ژاپن رفته هستید، به اصطلاح معاملاتی فارکس، انگار دلار را فروخته و ین خریداری کردید.
قبل از اینکه به وطن خود برگردید، جلوی غرفه صرافی توقف میکنید تا ین خود را که به طور معجزهآسایی در جیب شما باقی مانده (زیرا توکیو شهر گرانی است) را به دلار تبدیل کنید و متوجه میشوید که نرخ ارز تغییر پیدا کرده است.
در حقیقت این تغییرات در نرخ ارز، به کسب درآمد در بازار فارکس منجر میشود.
بیشتر مردم معتقدند که نرخ تبادل ارز در فرودگاه خیلی بالاست و برای همین بهتر است که به صرافیهای مرکز شهر مراجعه کنید.
باید بدانید که تنها درصد کمی از مبادلات ارزی در «اقتصاد واقعی» که تجارت بینالمللی و گردشگری را در بر میگیرد، مانند نمونه فرودگاهی بالا اتفاق میافتد.
در عوض، بیشتر معاملات ارزی که در بازار جهانی ارز رخ میدهد، به دلایل سفتهبازی خرید و فروش میشوند.
معامله گران ارز (که به عنوان سفته بازان ارز نیز شناخته می شوند) ارزها را به این امید می خرند که بتوانند در آینده آنها را با قیمت بالاتری بفروشند.
حجم واقعی بازار فارکس چقدر است؟
بازار فارکس بزرگتر است یا بازار سهام؟ باید بدانید که در بازار سهام آمریکا که یکی از بزرگترین بازارهای مالی جهان است، روزانه ما شاهد حجم 22.4 میلیارد دلار معاملات در آن هستیم.
اگر بازار سهام را به شکل روبرو تصور کنیم بازار فارکس را باید با شکل زیر در نظر بگیرید.
بازار فارکس با حجم مبادلات روزانه 6.6 تریلیون دلار چیزی شبیه عکس روبرو است حالا به نظر شما کدامیک حجم مبادلات بیشتری دارند؟
این عدد غول آسای، 6.6 تریلیون دلاری، کل بازار جهانی ارز را پوشش میدهد، اما بازار “لحظه ای”، که بخشی از بازار ارز محسوب می شود و به اکثر معامله گران فارکس مرتبط است، کمتر و حدود 2 تریلیون دلار در روز است.
همچنین اگر فقط می خواهید حجم معاملات روزانه را از معامله گران خرده فروشی (مردم عادی) بدانید، حتی کمتر از این مقدار است.
تعیین اندازه دقیق بخش خرده فروشی بازار فارکس بسیار دشوار است، اما تخمین زده می شود که حدود 3-5٪ از حجم معاملات روزانه FX یا حدود 200-300 میلیارد دلار (احتمالا کمتر) باشد.
همانطور که می بینید بازار فارکس قطعاً بزرگ است، اما نه به آن بزرگی که دیگران دوست دارند شما فکر کنید. تحت تاثیر این جمله که “فارکس یک بازار 6.6 تریلیون دلاری است”! قرار نگیرید. این مقدار زیاد بسیار چشمگیر به نظر می رسد، اما کمی گمراه کننده است.
جدا از حجم وسیع معاملات، بازار نیز به ندرت بسته می شود و تقریباً شبانه روزی باز است. بازار فارکس 24 ساعت شبانه روز و 5 روز هفته باز است و فقط آخر هفته ها تعطیل میشود. پس برخلاف بازارهای سهام یا اوراق قرضه، بازار فارکس در پایان هر روز کاری بسته نمی شود. در عوض، تجارت فقط به مراکز مالی مختلف در سراسر جهان انتقال پیدا می کند.
روز معاملاتی در بازار فارکس زمانی شروع می شود که معامله گران در اوکلند؛ ولینگتون استرالیا از خواب بیدار می شوند، سپس به سیدنی، سنگاپور، هنگ کنگ، توکیو، فرانکفورت، لندن و در نهایت نیویورک میرسد و مجدد معاملات در ولینگتون آغاز خواهد شد.
چه چیزی در بازار فارکس معامله می شود؟
بازار فارکس در ابتدا به عنوان بازاری برای مبادله پول و ارز بنا شد، اما امروزه تقریبا اکثر کارگزارهای فارکس به شما اجازه معامله روی طیف گسترده ای از ابزارها را می دهند. از جمله موارد قابل معامله طلا، نقره، نفت، سهام شرکت های بزرگ دنیا و حتی بیتکوین و اتریوم است.
معاملات فارکس میتواند گیجکننده باشد زیرا به طور فیزیکی چیزی خریداری نمی شود. برای توضیح بهتر ما از یک قیاس ساده (اما ناکامل) استفاده می کنیم.
خرید ارز مثل خرید سهام از اقتصاد یک کشور خاص است.
قیمت ارز، بازتاب مستقیم نظر بازار در مورد سلامت اقتصاد آن در زمان حال و آینده محسوب می شود. مثلا در معاملات فارکس، به طور مثال وقتی که ین ژاپن میخرید در واقع در حال خرید سهام از اقتصاد کشور ژاپن هستید. در واقع شما دارید شرط می بندید که حال اقتصاد ژاپن خوب است و حتی با گذشت زمان بهتر هم می شود.
در واقع امیدوار هستید که از فروشِ مجدد همان به اصطلاح “سهام” به بازار، به سود برسید.
نرخ تبدیل یک ارز در برابر بقیه ارزها، معمولاً بازتاب مستقیمی از وضعیت اقتصاد آن کشور خاص در مقایسه با اقتصاد کشورهای دیگر محسوب می شود.
در حالی که به طور بالقوه تعداد زیادی ارز وجود دارد که می توانید معامله کنید. اگر معاملهگر تازه کاری در بازار فارکس هستید بهتر است معامله کردن را با ارزهای اصلی شروع کنید.
بیشتر معاملات در بازار فارکس بر روی چه ارزهایی انجام میشود؟
ارزهای اصلی به علت اینکه حجم بسیار سنگینی بر رویشان انجام شده، به آنها ارزهای اصلی می گویند و تعدادی از بزرگترین اقتصادهای جهان را نمایندگی میکنند.
هرکدام از معامله گران فارکس برای خود تصور متفاوتی از “ارزهای اصلی” دارند.
تریدرهای مقید که از نخستین روزهای معاملاتی خود همه قوانین را رعایت میکنند فقط ارزهای USD ، EUR ، JPY ، GBP و CHF را به عنوان ارزهای اصلی میشناسند.
ارزهای AUD ، NZD و CAD نیز به عنوان “ارزهای کالایی” نامگذاری شده اند.
ما این ارزهای اصلی را بر اساس نماد، کشوری که در آن استفاده میشود، نام واحد پولی و نام مستعارهای جالب آنها گردآوری کردیم.
نماد ارزها در فارکس چگونه تعریف می شوند؟
نمادهای ارز همیشه دارای سه حرف اند که دو حرف اول نام کشور و حرف سوم نشان دهنده نام واحد پول آن کشور است که به طور معمول، حرف اول، نام واحد پول است.
این سه حرف به کدهای ارز ISO 4217 معروف اند.
سازمان جهانی استاندارد(ISO) سال ۱۹۷۳ تاسیس شد و کدهای سه حرفی را برای ارزهایی که امروزه از آنها استفاده می کنیم تعیین کرد . به عنوان مثال NZD را در نظر بگیرید:
NZ مخفف نیوزلند و D مخفف دلار است.
همچنین باید بدانید که “buck” تنها نام مستعار برای USDنیست. نام های های جذاب دیگری نیز برای این ارز پرمعامله وجود دارند. مثلا یکی از نام های مستعار پر استفاده، دلار greenbacks است. آشنایی با نام های مستعار ارزها اهمیت زیادی دارد، زیرا در بسیاری از تحلیل های به زبان انگلیسی از نام های مستعار استفاده می کنند. وقتی که شما می شنوید Kiwi قوی یا ضعیف شد نباید با میوه کیوی اشتباه بگیرید.
همه ی ارزها به صورت جفت معامله می شوند، مثلا اگر می خواهید پوند انگلیس (GBP) مخفف حروف اول (Great British Pound) را بخرید، باید اول پول خود را به پول آمریکا تبدیل کنید که خود حساب گذار شما این کار را به صورت اتوماتیک انجام میدهد و بعد دلار آمریکا را با یک کلیک با پوند انگلیس عوض میکنید.
در مقالات آینده به موضوع های خرید و فروش جفت ارزها در فارکس و نحوه کسب سود از معامله در فارکس میپردازیم. با ما همراه باشید.
نظرات