ژورنال معاملاتی اصولی چیست و چه کاربردی دارد؟
ژورنال معاملاتی چیست؟
ژورنال معاملاتی در نگاه اول مثل یک دفترچه خاطرات به نظر می آید که قصد ما از داشتن آن فقط ثبت اتفاقاتی است که برایمان در بازار رخ داده، اما در واقع اینطور نیست.
ژورنال معاملاتی و ثبت اطلاعات معامله گری مان در آن، در واقع مهمترین وظیفه یک معامله گر است که برای توسعه و بهبود شغل معامله گریاش باید برای خود انجام دهد و چه بسیار افرادی که با نداشتن آن در این شغل (معاملهگری) شکست خورده اند.
” خودم اویل کار، نمی نوشتم و فکر می کردم وقت تلف کردنه! نتیجه شکست های پیاپی!”
قهرمانان ورزشی:
تمامی فعالیت ها و تمرینات خودشان را ثبت می کنند تا بتونند بهتر، قوی تر، و سریعترین در رشته شان باشند.
دانشمندان:
تمام اکتشافات، و مشاهداتشان را ثبت می کنند، تا در هر مرحله از آزمایشاتشان بدانند چه اقدامی انجام داده اند و چه نتیجه ای حاصل شده است. تا بتوانند قدم بعدی خود را به سمت کشف اصلی خود بردارند. (قطعا فیلمهای زیادی دیدید که دانشمندان و دکترها از ثبت ویدئو و یا صدا برای کشف یک چیز استفاده می کنند)
خوب پس اگر این کار را بزرگترین افراد انجام می دهند؟ چرا معامله گری که می خواهد حرفه ای شود یک ژورنال معاملاتی نباید داشته باشد؟
“فقط یک معامله گر منضبط در بازار سودآور می شود و اولین قدم برای سود آوری داشتن یک ژورنال معاملاتی است“
ژورنال معاملاتی یا هیستوری بروکرها:
ثبت یک ژورنال معاملاتی یکی از سخت ترین کارهاست، اما چرا؟؟؟
چون شما مجبور هستید با خستگی ناشی از یک ضرر و فشار و استرسی که بر رویتان بوده است بشینید! و با واقعیت خودتان روبرو شوید و بنویسید که چه شد که ضرر کردید.
به همین دلیل اکثر معامله گران بجای ثبت ژورنال معاملاتی به گزارش معاملاتی (هیستوری) که کارگزار یا بروکر به آنها ارائه می دهد اکتفا می کنند و خودشان را با آن گول می زنند.
اما نکته اینجاست که گزارش معاملاتی بجای ژورنال معاملاتی هیچ فایده ای ندارد چون:
شما بعد از چند روز کاملا فراموش می کنید که در زمان یک ترید سود ده یا ضرر ده چه حس و حالی داشته اید؟ چرا معامله در سود خود را زودتر از موعد بسته اید؟ چرا حد ضرر خودتان را جابجا کردید؟ چرا با این حجم وارد معامله شدید؟ و ده ها سوال دیگر…
ژورنال معاملاتی برای ما چه کار می کند؟
حداقل کاری که یک ژورنال معاملاتی برای ما انجام می دهد، (اگر به درستی ثبت شود) اینست که:
- ما می فهمیم چه معاملاتی اشتباهی انجام داده ایم
- کجای استراتژی مان را اشتباه اجرا کردیم و یا کجای پلن معاملاتی مان اشتباه است!
- در زمان معامله چه احساساتی را تجربه کرده ایم و چگونه باید با احساساتمان روبرو شوید و از آنها فاصله بگیریم
این مواردی که در بالا ذکر کردم کلاسیک ترین و ساده ترین مواردی است که ثبت یک ژورنال معاملاتی به ما نشان می دهد و در موردشان به ما کمک می کند. چیزهای دیگری نیز هست که در ادامه برای شما ذکر کرده ام.
5 دلیل برای داشتن یک ژورنال معاملاتی
اما بریم سراغ مهمترین دلایلی که برای ثبت یک ژورنال معاملاتی ما باید به عنوان یک معامله گر منضبط و حرفه ای بدانیم:
1- مشخص کردن موقعیت زندگی خودتان به عنوان یک معامله گر
2- حفظ کردن شما در مسیر درست برای رسیدن به اهدافی که در برنامه معاملاتی تان مشخص کرده اید
3- مشخص کردن نقاط ضعف و قوت شما و برای اجرای استراتژی معاملاتی تان و تحمل فشارهای روانی ناشی از معامله کردن
4- ایجاد امکانی برای اینکه شما به یک مربی کارکشته برای خودتان تبدیل شوید
این مورد شاید یکم چالش برانگیز باشه! چون:
– اولا همه ما تحصیلات آکادمیک برای معامله گری نداریم که حتی اگر داشتیم هم دلیل بر برتری و پیروزی ما در بازار نبود.
– دوما داشتن یک مربی کارکشته که بتواند به ما کمک کند هم هزینه خیلی زیادی دارد و هم اینکه در دسترس اکثر افراد نیست
پس ثبت یک ژورنال معاملاتی ساده ترین، کم هزینه ترین و بهترین کاریه که ما می توانیم برای پیشرفت خودمان در شغل معامله گری و تبدیل شدن به یک مربی عالی برای خودمان و رسیدن به یک انضباط فردی در زندگی معاملهگریمان انجام دهیم.
5- آموزش 3 نکته مهم و حیاتی:
- از چه اخبار و اتفاقاتی در بازار شما باید دوری کنید و با کدامیک معامله کنید
- چقدر و چگونه می توانید ریسک تان را در معاملات کم و زیاد (مدیریت) کنید
- چه زمانی شما باید یک معامله را شروع کنید و چه زمانی باید آن را متوقف کنید
همچنین طلائی ترین نکته در مورد ثبت ژورنال معاملاتی اینست که :
” نظم و انضباط شما در ثبت ژورنال معاملاتی نشان دهنده میزان احتمالی موفقیت شما در شغل معامله گری است“
5 چیزی که باید در ژورنال معالاتی مان ثبت کنیم
در ابتدا باید بگویم که اگر از من بپرسید که چه چیزهایی را باید در ژورنال معاملاتی مان ثبت کنیم به شما می گویم: همه چیز. همه چیز و همه کارهایی که قبل، حین و بعد از ترید(معامله) انجام می دهیم و حس می کنیم را باید در ژورنال معاملاتی مان ثبت کنیم.
همه قبول داریم که معامله گری یک هنر است و مسلما درک بازار، حرکات، برنامه معاملاتی و اجرای آن نشان می دهد که ما چقدر این هنر را می شناسیم و از آن به درستی استفاده می کنیم. همچنین باید بدانیم که برای موفق شدن در این هنر پارامترهای زیادی وجود دارد که می تواند به ما کمک کند تا بتوانیم موقعیت خودمان را در انجام آن بسنجیم و نقاط ضعف و قوت مان را با آنها شناسایی کنیم.
چه چیزی را در ژورنال معاملاتی خود ثبت کنیم؟
این برای ما به عنوان یک معامله گر در بازارهای مالی و مخصوصا در بازار فارکس یعنی ثبت این اطلاعات:
- من کی هستم و چه انگیزه ای از معامله گری در بازار دارم: برای اینکه بدانیم بهترین روش برای معامله گری مان چیست؟ باید بدانیم که چه کسی هستیم و سبک زندگی مان چگونه است و چرا می خواهیم این شغل را داشته باشیم.
- چشم انداز بازار و فلسفه آن: ما باید نسبت به بازار و ساختار آن شناخت پیدا کنیم و بدانیم که چرا تصمیم گرفته ایم که وارد یک معامله شویم و چگونه می خواهیم آن را مدیریت کنیم
- مشاهده بازار: هر روز بازار متفاوت است اما این تفاوت به این معنی نیست که ما باید هر روز کار جدیدی انجام دهیم بلکه باید بدانیم و بفهمیم که ما باید هر روز بازار را مشاهده کنیم و بعد فقط طبق شرایطی که به عنوان استراتژی معاملاتی مان مشخص کرده بودیم وارد بازار شویم
- معاملات اشتباه و فرصت های از دست رفته: ثبت این اطلاعات فرصتهای مناسبی را در آینده برای موفقیت ما فراهم می کند اینکه بدانیم و بفهمیم چه معاملات اشتباهی انجام داده ایم و چه اشتباهاتی در معاملاتمان انجام داده ایم: مثلا خروج زودتر از موعد، اضافه کردن حجم و ریسک و اینکه چگونه فرصتهایی که از دست داده ایم را در آینده به دست بیاوریم.
- آمارهای اجرایی: آمارهایی که به سیستم معاملاتی ما کمک می کنند بهتر عمل کنیم مثل ثبت نرخ برنده، نرخ بازنده، شاخص امید ریاضی سیستم معاملاتی مان، تعداد ضررهای پشت سر هم و …، آمارهایی هستند که قطعا به ما در حرفه ای شدن در شغل معامله گری کمک می کنند.
“حقیقت معاملات خود را واضح و ساده بنویسید“
5 نکته پیشنهادی برای ثبت در ژورنال معاملاتی:
حداقل برای موفق شدن، در شغل معامله گری و داشتن یک ژورنال معاملاتی حرفه ای من پیشنهاد می کنم این 5 نکته را در ژورنال خود ثبت کنید:
1- ناحیه مورد نظر برای معامله کردن
2- دلایل ورود به معامله(ماشه ورود به معامله) (Entry trigger)
3- حجم معاملات
4- روش مدیریت معامله
5- سابقه معامله و تصاویر آن
در ادامه برای شما توضیح می دهم که هر کدام از 5 مورد بالا چه هستند و چرا اهمیت ویژه ای دارند.
ناحیه مورد نظر برای معامله گری یعنی چه:
این یعنی جایی که شما باور دارید در آن شما می توانید سیستم معاملاتی خودتان را با احتمال موفقیت بالا اجرا کنید و نسبت ریسک به پاداش آن نیز برای شما مطلوب است. یعنی شما آماده پیاده سازی استراتژی معاملاتی تان می شوید.
دلایل ورود به معامله یا ماشه معاملاتی یعنی:
حالا که شما در ناحیه معاملاتی مورد نظر خود قرار دارید باید بدانید که با رخ دادن کدام شرایط که در استراتژی معاملاتی خود مشخص کرده بودید وارد معامله شوید و این یعنی دقیقا دلایل ورود شما به یک معامله.
شما نباید کورکورانه وارد یک معامله شوید که اگر اینکار را انجام دهید قطعا با هر حرکت بازار شما به صورت مداوم باید از خود بپرسید که خوب حالا چکار کنم خارج شوم یا نه؟
تکنیک های ورود شما به معامله به شما کمک می کند که جایی وارد معامله شوید که انتظار شما از آن بیشترین انتظار و احتمال موفقیت است و همچنین تائیدیه هایی را به شما داده است که کمک می کند به شما تا با آسودگی خاطر بشینید و منتظر نتیجه کار و ریسکتان شوید و دلهره و اضطرابی نداشته باشید.
حجم معاملاتی یعنی:
این یکی خیلی ساده است و شما باید مطابق با سیستم مدیریت سرمایه تان و نوع مدیریت معاملات تان مشخص کنید که میزان حجم مجازتان برای ورود به معاملات چقدر است.
قرار نیست شما شرط بندی کنید و با یک حجم نامناسب خودتان و سرمایه خودتان را از بین ببرید بلکه باید مشخص کنید که چه میزان حجمی را وارد معامله کنید که بتوانید عایدی خوبی از آن بدست بیاورید و یا در صورتی که شرایط به نفع شما پیش نرفت با چه میزان پولی از میدان نبرد بر می گردید و برای حمله و معامله بعدی آماده می شوید.
روش مدیریت معامله یعنی:
اینکه بدانید وقتی وارد معامله شدید قرار است چکار کنید، قیمت قرار است چه حرکت های احتمالی را انجام دهد و شما زمانی که وارد سود شدید قرار است چه اقداماتی را انجام دهید و در زمان رفتن در ضرر چه رویکردهایی را خواهید داشت.
و با ثبت آنها در ژورنال معاملاتی سعی کنید به مرور زمان آن را بهبود دهید و روشهای بهتری را برای مدیریت معاملات خود استفاده کنید.
سابقه معاملات و ثبت آنها یعنی:
وقتی یک معامله تمام شد تمامی تصاویر آن را ضبط و ثبت کنید و بعد بشینید و صادقانه آن را مرور کنید و ببیند که چه اتفاقی افتاده است و شما نیز چگونه عمل کرده اید. برای اینکه بفهمید چگونه اینکار را بدرستی انجام دهید از خودتان بپرسید: ” معامله من چگونه عمل کرد و پیش رفت؟“
معامله من چگونه شروع شد؟ چگونه مدیریت شد؟ بعد از آن چه باید بکنم؟
برای ثبت سابقه معاملات تان در ژونال معاملاتی می خواهم چند ایده ناب به شما بدهم که اگر مطابق با آن عمل کنید مطمئن هستم که می توانید با ثبت این اطلاعات و داشتن چنین تفکری به مرور زمان به یکی از بهترین معامله گران بازار و مربیان آن برای خودتان تبدیل شوید.
شما باید 3 مرحله را برای معامله تان مشخص کنید و آنها را با سوالات مناسبی برای خود بازسازی کنید و از آنها برای بهتر شدن خودتان در آینده استفاده کنید:
1- چگونه معامله من شروع شد؟
2- چگونه معامله ام را مدیریت کردم؟
3- بعد از معامله چگونه می توانم بهتر شوم و چکارهایی انجام بدهم ؟
چگونه معامله من شروع شد؟
- آیا حجم مناسبی را گرفته بودم که متناسب با برنامه مدیریت سرمایه ام بود؟
- آیا می توانم در نقطه بهتری وارد معامله شوم؟
- چطوری می توانم برای ورودم به معامله زمان بهتری را پیدا کنم؟
- آیا به اندازه کافی صبور بودم برای ورود و مدیریت معامله؟
- آیا سودی که بدست آوردم دقیقا مطابق با برنامه و سیستم معاملاتی ام بود یا شانسی بود؟
- آیا بازار به نقاط مورد انتظار من برای گرفتن سود(تارگت قیمتی) یا حد ضرر واکنش نشان داد یا خیر؟
- کدام اخبار و اتفاقی باعث حرکت بازار بود ویا شد؟
حالا از پاسخ سوالات بالا برای بهبود حجم معاملاتی، نقطه ورود و خروج و مدیریت معامله تان استفاده کنید.
چگونه معامله ام را مدیریت کردم؟
- زمانی که در معامله بودم آیا توانستم به طور موثری بازار را ببینم و سیگنالهای خروج و یا ادامه معامله را بشناسم اگر بله چگونه؟ اگر نه چرا؟( پاسخ به این سوال نکات زیادی را برای شما مشخص می کند)
- آیا در وسط معامله استراتژی معاملاتی ام را تغییر دادم و یا آن را دستکاری کردم؟
- آیا حد ضررم را برای محافظت از سودم جابجا کردم اگر بله آیا طبق استراتژی معاملاتی ام بود یا نه ؟
- آیا بخشی از حجم معامله ام را در حین معامله کم کردم؟ اگر بله آیا طبق استراتژی معاملاتی ام بود یا نه ؟
- آیا از معامله ام طبق استراتژی معاملاتی ام خارج شدم یا نه؟ یا توسط بازار سوپرایز شدم؟
جواب به این سوالات برای شما مشخص می کند که شما در حین معامله چه احساساتی داشته اید و آیا هیجان زده شده اید یا نه؟ و اینکه چگونه می توانید در حین معامله احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید
بعد از معامله چگونه می توانم بهتر شوم و چکارهایی انجام بدهم ؟
این بهترین فرصت و ابزار شما برای تبدیل شدن به یک معامله گر منضبط و حرفه ای است. سعی کنید صادقانه، واضح و ساده بنویسید و از نوشتن جملات مبهم پرهیز کنید و دقیقا مشخص کنید که چه قدمهایی باید بردارید تا خودتان و معاملات تان را بهبود ببخشید:
- چگونه معاملات برنده خود را بیشتر می کنید و برنامه تان برای آنها چیست؟
- چگونه باید نقاط بهتری را برای اهداف معامله خود پیدا کنید و سود های بهتری از بازار کسب کنید
- چگونه و چه نشانه هایی به معنی خروج شما از بازار است و چه نشانه ها و حرکاتی نباید شما را بترساند و مجبور به خروج از بازار کند
برای سوالات بالا هیچ جواب واضحی وجود ندارد و برای هر فردی متفاوت است اما قطعا نوشتن صادقانه در مورد آنها به شما کمک های بزرگی خواهد کرد.
و سوال نهایی که باید از خودتان بپرسید:
اینست که آیا: “دقیقا مطابق با استراتژی معاملاتی تان وارد معامله شدید؟“
این سوال را دست کم نگیرید که جوابهای زیاد و عمیقی درون خود دارد.
چگونه ژورنال معاملاتی مان را بخوانیم؟ و از آن استفاده کنیم؟
بعد از اینکه به اندازه کافی معاملات تان را در ژورنال معاملاتی تان ثبت کردید حالا نوبت خواندن و تفسیر کردنش می رسه! که البته این موضوع خیلی ساده و جذابه. 2 نکته مهم را باید برای خواندن ژورنال معاملاتی جواب بدهید:
1- چه کارهایی خوب بوده و باید آنها را ادامه بدهید
2- چه کارهایی را باید متوقف کنید و دیگه ادامه ندهید
پیدا کردن جواب این 2 سوال به نوشتن اطلاعات شما بر می گردد هرچقدر صادقانه برای خودتان اطلاعات را در ژورنال معاملاتی ثبت کنید به نتایج بهتری دست خواهید یافت
یک نکته مهم:
شما می توانید اطلاعات معاملاتی تان را براساس روزهای هفته، جفت ارز ها، اخبار و نوع ترید نیز دسته بندی کنید و از آنها نیز استفاده کنید تا به نتایج جالب تری نیز برسید.
13 سوال برای خواندن ژورنال معاملاتی اصولی:
در ادامه می خواهم برای شما 13 نمونه سوال مناسب را که شما می توانید برای خواندن اصولی و صحیح ژورنال معاملاتی تان از آنها استفاده کنید را بیاورم پس با دقت این سوالات را مطالعه کنید:
1- کدام الگوهای و اندیکاتورها برای من خوب کار کرده اند و کدامیک نه؟
2- چطوری می تونم اندیکاتورهایم را برای ورود مناسب تر به معامله تنظیم کنم یا برای خروج با آسیب کمتر از آنها بهره ببرم؟
3- آیا معاملاتم را زود هنگام بسته ام؟ اگر بله این موضوع نیاز به تنظیم مجدد هدف قیمتی ام دارد یا از ترس ناشی از، از دست دادن سود بوده که باید برای آن برنامه ریزی کنم
4- آیا نقاطی که برای حد ضرر مشخص کرده بوده ام مناسب بوده و یا نه؟
5- چه تعداد از معاملاتم را دقیقا مطابق با استراتژی معاملاتی ام انجام داده ام و نتیجه آنها آیا سود ده بود و یا خیر به چه میزان؟
6- چه معاملاتی را از دست داده اید؟ چرا؟ علتش چه بوده و برای آن چکاری می توانید انجام دهید
7- چکار متفاوتی را می توانید برای کاهش ضررها و افزایش سود ها انجام دهید
8- حجم مناسبی که بیشترین سود را برای شما داشته است چه حجمی بوده و ایا بهتر است با حجم ثابت معامله کنید و یا نه؟ (** توجه کنید: اگر سیستم مدیریت سرمایه تان اجازه می دهد**)
9- چه نوع ساختار بازار را شما بهتر درک و معامله کرده اید؟ روندهای صعودی، نزولی یا رنج؟
10- بیشترین برد و باخت شما در کدام نماد ها و جفت ارزها بوده است؟
11- کدام اخبار و اتفاقات بازار برای شما خوب بوده و بیشترین سود را داشته و کدامیک نه؟
12- کدام سشن معاملاتی برای شما بهتر بوده و بیشترین سود را داشته و کدامیک نه؟
13- آیا روزهای خاصی بوده که شما در آن بیشترین سود و یا ضرر را به صورت متناوب بدست آورده باشید یا نه؟ مثلا “دوشنبه ها بیشتر ضرر کرده اید” پس معامله در روزهای دوشنبه را متوقف کنید و یا با حجم کمتر معامله کنید
چنین سوالاتی می تواند براحتی اطلاعات را برای شما فیلتر کند و به شما کمک کند تا ژورنال معاملاتی تان را به بهترین نحوه ممکنه تفسیر کنید و از آن مانند یک مربی حرفه ای بهره مند شوید.
آیا ثبت ژورنال معاملاتی کار سختی است؟
قطعا بله! ثبت ژورنال معاملاتی یکی از سخت ترین کارهایی است که جزء وظایف یک معامله گری حرفه ای و منضبط محسوب می شود. من و شما اگر می خواهیم به یک معامله گر منضبط و سود ده تبدیل شویم باید بدانیم که ثبت ژورنال یک وظیفه است که باید انجام دهیم.
ما می توانیم به راحتی، نشستن جلوی تلویزیون و گشت و گذار در شبکه های اجتماعی را انتخاب کنیم ولی اگر به این شغل و درآمد آن علاقه و نیاز داریم باید بدانیم که نمی توانیم و نباید از ثبت ژورنال معاملاتی صرفنظر کنیم
چگونه مثل یک قهرمان ورزشی باشیم؟ یک معامله گر قهرمان؟
آقای “تیم گروور” مربی شخصی مایکل جردن میگه:
” مایکل هر بار 40 تا 50 امتیاز در یک مسابقه می گرفت، فردای آن روز به سالن تمرین می آمد و بیشتر و سرسختانه تر تمرین می کرد تا اولا از لحاظ ذهنی دچار غرور نشود و اینکه بداند هر روز باید برای همه شرایطی آماده باشد و مایکل می گفت: من سخت تمرین می کنم چون اینکار، بازی کردن را برای من آسانتر می کند“.
جان وودن قهرمان استوره ای بسکتبال آمریکا با 10 مقام قهرمانی، برای 5 روز در هفته و هر روز به مدت 2 ساعت برای یک مسابقه 40 دقیقه ای تمرین می کرد. این یعنی 600 دقیقه تمرین هفتگی برای 40 دقیقه مسابقه و این تنها یک تمرین نبود بلکه او همیشه گزارشی از تمامی تمرینات خود نیز تهیه می کرد تا بتواند نقاط ضعف و قدرت خود را بشناسد.
خوب حالا وقتشه که من و شما هم اگر می خواهیم؟ که قطعا هدفمان همین است یک معامله گر قهرمان برای خودمان و زندگی خودمان باشیم ثبت ژورنال معاملاتی مان را به عنوان مهمترین وظیفه مان شروع کنیم و با جدیت آن را انجام دهیم.
امیدوارم از خواند این مقاله لذت برده باشید و مطالب مناسبی را از آن یاد گرفته باشید. من هر هفته سعی می کنم مطالبی را که خودم برای معامله گری یاد می گیرم در قالب مقاله و ویدئو آموزشی برای شما و با شما به اشتراک بگذارم.
لطفا اگر از خواندن این مقاله لذت بردید نظرات و سوالات خودتان را برایم در بخش کامنتها بنویسد و حتما این مقاله را در از طریق دکمه های زیر مقاله با دوستان خود در شبکه های اجتماعی نیز به اشتراک بگذارید.
نظرات