معاملات بازار فارکس را بشناسیم
معاملات در بازار فارکس و انواع آن موضوعی است که قصد دارم امروز و بعد از مقالههای قبلی که در مورد بازار فارکس چیست؟، اندازه و نقدینگی بازار فارکس چقدر است؟، انواع مختلف ارزها در بازار فارکس چه هستند؟ و خریدوفروش جفت ارزها چگونه است؟، به آن بپردازم. اما ببینیم 6 نوع معامله در بازار فارکس چه هستند؟ در این مقاله به این موضوع میپردازیم پس تا آخر این موضوع جذاب با ما همراه باشید.
انواع معامله در بازار فارکس
معاملهگران برای سرمایهگذاری یا سفتهبازی در ارزها راههای مختلفی را ارائه کردند. محبوبترین ابزارهای مالی عبارت است از: فارکس خردهفروشی، FX نقطهای، معاملات آتی ارز، معاملات اختیار ارز یا آپشنال ، صندوقهای قابل معامله در مبادلات ارزی (ETF)، CFD های فارکس و شرطبندی اسپرد فارکس.
روشهای مختلف معاملات فارکس
باید بدانید که روشهای مختلفی وجود دارد که معاملهگران فردی (خردهفروشی) میتوانند در بازار فارکس معامله کنند. سایر ابزارهای مالی مانند سوآپ و فورواردبرای معاملهگران سازمانی جوابگو است. در این مقاله در مورد نحوه مشارکت در دنیای فارکس بیشتر توضیح میدهیم.
معاملات بازار فارکس شماره 1: معاملات آتی ارز
قراردادهای آتی ارز برای خرید یا فروش یک دارایی خاص به قیمت مشخص در تاریخ آینده هستند (به همین دلیل به آنها آتی میگویند). در واقع به قراردادی که قیمت و تاریخ معینی را برای خریدوفروش یک ارز مشخص میکند، آتی ارز میگویند.
معاملات آتی ارز توسط بورس کالای شیکاگو (CME) در سال 1972 برقرار شد و بازار بسیار شفاف و منظمی دارد زیرا قراردادهای آتی استانداردشده و در بورس متمرکز معامله میشوند یعنی اطلاعات قیمت و معاملات بهراحتی در دسترس است.
معاملات بازار فارکس شماره 2: معاملات آپشن
معاملات آپشن ابزار مالی است که به خریدار این حق یا اختیار خرید یا فروش دارایی به قیمت مشخص در تاریخ انقضای معامله آپشن را میدهد ولی تعهدی در کار نیست؛ مثلا اگر معاملهگری ارزی را «فروخته»، موظف است در تاریخ انقضا، دارایی را به قیمتی خاص بخرد یا بفروشد دقیقا مثل معاملات آتی، ارزها نیز در یک بازار بورس معامله میشوند، مثل بورس کالای شیکاگو (CME)، بورس اوراق بهادار بینالمللی (ISE)، یا بورس اوراق بهادار فیلادلفیا (PHLX) اما نقطهضعف در معاملات ارزهای فارکس این است که ساعات بازار برای ارزهای خاص محدود و نقدینگی تقریباً بهاندازه بازار آتی یا نقدی نیست.
معاملات بازار فارکس شماره 3: معاملات صندوق های EFT
یک صندوق ETF ارز، یک ارز واحد یا سبدی از ارزها را ارائه میکند صندوق های EFT های ارزی به افراد عادی این اجازه را میدهند که از طریق صندوق مدیریتشده بدون بارگذاری معاملات فردی، در جریان بازار فارکس قرار بگیرند.
از صندوق های ETF های ارزی میشود برای سفتهبازی در فارکس و تنوع بخشیدن به سبد خود در برابر ریسک ارز استفاده کرد.
ETFصندوق های ارزی توسط مؤسسات مالی ایجاد و مدیریت و در یک صندوق خریداری و نگهداری میشود، سپس آنها سهام صندوق را در بورس به مردم عرضه میکنند که به شما این اجازه را میدهد که آنها را درست مانند سهام بخرید و معامله کنید. محدودیت معاملات ETF ارز این است که بازار ۲۴ ساعته باز نیست. همچنین، ETF ها مشمول کمیسیون معاملات و سایر هزینههای تراکنش هستند.
معاملات اسپات فارکس یا قراردادی
بازار اسپات فارکس بهعنوان بازار خارج از بورس (OTC) نیز شناخته میشود. بازار فارکس خارج از بورس یک بازار مالی بزرگ، نقد و رو به رشد است که 24 ساعت شبانه روز کار میکند و بازاری سنتی نیست زیرا هیچ مکان تجاری مرکزی یا (صرافی) وجود ندارد.
در بازار فرابورس، مشتری بهطور مستقیم با طرف مقابل معامله میکند و بیشتر معاملات از طریق شبکههای تجارت الکترونیکی یا تلفن انجام میشود. اما این بازار فقط برای مؤسساتی در دسترس است که به مقادیر زیاد تجارت میکنند و دارای ارزش خالص بسیار بالاییاند که شامل بانکها، شرکتهای بیمه، صندوقهای بازنشستگی، شرکتهای بزرگ و سایر مؤسسات مالی بزرگ میشود که ریسکهای مرتبط با نوسانات نرخ ارز را مدیریت میکنند.
به همین دلیل کارگزاران و شبکه های بانکی برای دسترسی افراد خرد و امکان خرده فروشی در این بازار که باعث شفافیت بیشتر قیمت ها می شود 3 نوع زیر مدل از این نوع معاملات بازار فارکس را ایجاد کرده اند که ما به عنوان معامله گر و خرده فروش می توانیم با استفاده از این مدل معاملات فارکس برای معامله گری استفاده کنیم.
این 3 نوع معاملات بازار فارکس در قالب قرارداد هستند و این قراردادهای نقدی تعهدی الزامی برای خرید یا فروش مقدار معینی ارز خارجی به قیمت نرخ ارز لحظهای یا نرخ فعلی مبادله است.
پس اگر EUR/USD را در بازار نقدی خریداری میکنید، در واقع قراردادی را معامله میکنید که مشخص میکند در عوض دلار آمریکا، مقدار مشخصی یورو را با قیمت توافقی (یا نرخ مبادله) دریافت خواهید کرد.
باید بدانید که شما خود ارزهای پایه را معامله نمیکنید، بلکه قراردادی است که شامل ارزهای پایه میشود. در واقع، درحالیکه یک معامله نقدی فارکس با نرخ فعلی بازار انجام میشود، معامله واقعی تا دو روز کاری پس از تاریخ معامله تسویه نمیشود.
این بدان معناست که تحویل آنچه میخرید یا میفروشید باید ظرف دو روز کاری انجام شود و به آن تاریخ ارزش یا تاریخ تحویل گفته میشود.
** البته باید بگویم بخاطر 3 نوع معامله ای که در زیر برایتان توضیح می دهم غالبا ما نیازی به تحویل دادن و یا تحویل گرفتن ارزها نداریم و فقط بر روی قراردادهای آنها معامله گری می کنیم **
معاملات بازار فارکس شماره 4: خردهفروشی فارکس
بازار فرابورس ثانویه راهی را برای معامله گران خرده جزء فراهم میکند تا بتوانند در بازار فارکس شرکت کنند این دسترسی توسط بهاصطلاح ارائهدهندگان معاملات فارکس اعطا میشود. ارائهدهندگان معاملات فارکس در بازار اولیه OTC از طرف شما معامله میکنند.
آنها بهترین قیمتهای موجود را پیدا کرده و سپس قبل از نمایش قیمتها در پلتفرمهای معاملاتی خود، درصدی کارمزد به آن اضافه میکنند که شبیه نحوه خرید یک فروشگاه خرده فروشی از یک بازار عمدهفروشی، اضافه کردن کارمزد و نشان دادن قیمت خردهفروشی به مشتریان میشود.
ارائهدهندگان معاملات فارکس بهعنوان کارگزاران فارکس (بروکرها) نیز شناخته میشوند. از نظر فنی، آنها دلال به شمار نمیآیند، زیرا دلال بهعنوان یک واسطه بین خریدار و فروشنده عمل میکند اما بروکر معاملات فارکس بهعنوان طرف مقابل شما عمل میکند.
درواقع اگر شما خریدار هستید، به عنوان فروشنده عمل کرده و اگر شما فروشنده باشید، بهعنوان خریدار عمل خواهید کرد.
هرچند یک قرارداد فوری فارکس معمولاً مستلزم تحویل ارز در عرض دو روز میشود اما در واقع، هیچکس ارزی را در معاملات فارکس تحویل نمیگیرد.
معاملات بازار فارکس شماره 5: شرطبندی اسپرد فارکس
وقتی شما مالکیت دارایی پایه را به دست نمیگیرید بلکه در هر جهتی که فکر میکنید قیمت آن بالا یا پایین میرود، شرطبندی اسپرد فارکس انجام میدهید. قیمت جفت ارزی که در شرط اسپرد استفاده میشود، از قیمت جفت ارز در بازار فارکس لحظهای مشتق شده است.
سود یا زیان شما بر اساس میزان حرکت بازار به نفع شما قبل از بستن موقعیت و میزان پولی که در هر نقطه حرکت قیمت شرطبندی کردهاید تعیین میشود. شرطبندی اسپرد در فارکس توسط ارائهدهندگان شرطبندی اسپرد انجام میشود.
معاملات بازار فارکس شماره 6: معاملاتCFD
قرارداد ماءالتفاوت (CFD) یک قرارداد مشتق مالی محسوب میشود و محصولات مشتق قیمت بازار یک دارایی اساسی را دنبال میکنند تا معاملهگران بتوانند در مورد افزایش یا کاهش قیمت حدس بزنندCFD قراردادی بین یک ارائهدهنده CFD و یک معاملهگر است که در آن یکی از طرفین تعهد میکند که تفاوت ارزش اوراق بهادار را بین افتتاح و بسته شدن معامله به دیگری پرداخت کند.
درواقع، CFD اساساً پیشبینی روی یک دارایی خاص میان شما و ارائهدهنده است CFDکه ارزش آن بالا یا پایین میرود و شما موافقت میکنید که هرکسی که درست تخمین بزند، تفاوت بین قیمت دارایی را هنگام ورود به معامله و قیمت هنگام خروج از آن به دیگری بپردازد.
معاملات CFD های فارکس به شما این امکان را میدهد که یک جفت ارز را در هر دو جهت صعودی و نزولی بتوانید معامله کنید.
اگر قیمت در جهت انتخابی شما حرکت کند، سود کرده و اگر برخلاف شما حرکت کند، ضرر میکنید. هدف از معامله یک قرارداد فارکس لحظهای، قرار گرفتن در معرض نوسانات قیمت مربوط به جفت ارز پایه بدون داشتن مالکیت واقعی آن است.
بیشتر معاملات ما در بازار فارکس به عنوان معامله گران خرد به همین نوع آخر یعنی قراردادهای CFD محدود می شود.
نتیجه گیری از انواع معاملات در بازار فارکس:
تا اینجا 6 مدل از انواع معاملات بازار فارکس را باهم بررسی کردیم و متوجه شدیم که معروفترین و پر کاربردترین آنها نیز برای ما به عنوان معامله گران خرد در بازار فارکس قراردادهای CFD هستند که ما می توانیم بر روی ارزش برابری ارزهای و یا شاخص ها و براساس قراردادهای مشخص و نرخ لحظه ای معامله کنیم و از بالا و پایین رفتن نرخ ارزش ارزها در برابر همدیگر به کسب درآمد بپردازیم.
در مقالات بعدی قصد دارم تا نگاه دقیق تری به عمق بازار فارکس و نحوه معاملات در آن بیاندازم و امیدوارم شما نیز در این مسیر برای یادگیری همراه من باشید. لطفا این مطلب و این وب سایت را با دوستان خودتان نیز به اشتراک بگذارید.
نظرات