کیف پول در دنیای رمزارزها
امروزه خرید، فروش و مبادله ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین از هر زمان دیگری راحتتر است. در این میان یکی از مهمترین سوالاتی که افراد فعال در این حوزه میبایست به آن پاسخ بدهند، این است که چگونه و در کجا میخواهند رمزارزهای خود را ذخیره کنند؟ پاسخ کیف پولهای مخصوصی است که به این منظور طراحی شدهاند. با توجه به اهمیت آشنایی با این نوع کیف پول، ما در ادامه این مقاله به صورت دقیق تر به این سوال میپردازیم که کیف پول چیست و چه انواعی دارد؟
کیف پول چیست؟
کیف پول رمزارز همانند یک بانک آنلاین عمل میکند. با این تفاوت که توسط طرحهای مالی دولتها پشتیبانی نمیشوند و حاوی پول معمولی نیستند. در این روش نگهداری از رمزارزها، افراد کنترل کاملی روی داراییها خود دارند. روشی که به آن غیر حضانتی میگویند. غیر حضانتی اصطلاحی است که به کیف پولهایی مثل MetaMask یا Rainbow اطلاق میشود و به این معنا است که کیف پول از حسابهایی که افراد در زمان معامله ایجاد میکنند، جدا هستند.
وقتی شما پولی را در یک صرافی رمزارز مثل Binance نگه میدارید، صرافی روی رمزارز شما کنترل خواهد داشت. در این حالت شما ارزهای خود را در حالت به اصطلاح حضانتی نگهداری و در واقع به یک شخص ثالث برای نگهداری ارزهایتان اعتماد میکنید. اما زمانی که ارز خود را به یک کیف پولی غیر حضانتی منتقل کنید، فقط شما کلید دسترسی به ارزها را خواهید داشت.
این کیف پولها به عنوان کلیدی به وب غیرمتمرکز محسوب شده و به عنوان رابط اصلی با پروتکلهای مالی غیرمتمرکز مثل پروتکلهای وامدهی، صرافی غیرمتمرکز یا NFT عمل میکنند. کیف پولهای رمزی به قدری در امور مالی غیرمتمرکز اهمیت دارد که بعضی افراد در توییتر یا دیسکورد، خود را فقط با آدرسهای کیف پول رمزارزشان معرفی میکنند. برای مثال اگر یک نام کاربری با 0x شروع شود، آن نام مربوط به حساب اتریوم شخص خواهد بود.
تا به این جا ما با کیف پول رمزارز آشنا شدیم و در ادامه خواهیم دید که راههای دسترسی به این نوع کیف پول چیست؟
دسترسی کیف پول
در کیف پول غیر حضانتی داراییهای افراد با چیزی به نام کلید خصوصی پشتیبانی میشود. این کلید همانند رمز کیف پول شما عمل میکند و کاربران به هیچ عنوان نمیبایست این کلید را با کسی به اشتراک بگذارند. در صورت گمشدن یا فراموششدن آن، افراد میتوانند از چیزی با نام عبارت رمزی یا عبارت باریابی (seed phrase) استفاده کنند که از ۱۲ یا ۲۴ کلمه تشکیل شدهاند و به عنوان رمز پشتیبان عمل میکند. برای محافظت از این رمزها میتوانید بخشهای مختلفی از آنها را یه صورت جداگانه و در جاهای مختلف نگه دارید. هیچ شرکت، کمپانی یا شخصی نمیبایست از شما رمزتان را بخواهد و افرادی که چنین درخواستی دارند به احتمال زیاد به دنبال کلاهبرداری هستند.
برای اشنایی بیشتر با نحوه دسترسی به این کیفها ابتدا میبایست بدانیم که کلید کیف پول چیست و چه نقشی در دسترسی کاربر به آن دارد. زمانی که شما رمزارز خریداری یا استخراج میکنید، یک سری کلیدهای شخصی به شما داده میشود که تعیین میکنند رمزارزها متعلق به شما هستند. کلیدهای عمومی مشابه با نام کاربری حساب هستند و با شناسایی کیف پول سبب میشوند که فرد بتواند بدون آشکار کردن هویت خود توکنها را دریافت کند. کلیدهای شخصی شبیه به شماره شناسایی هستند و به شما اجازه دسترسی به کیف پول، انجام معامله و… را میدهند. بدون هر یک از این کلیدها، کیف پول کار نخواهد کرد.
انتخاب کیف پول مناسب
بلاکچینهای مختلف نیاز به کیف پولهای مختلفی هم دارند. برای مثال MetaMask که یکی از محبوبترین کیف پولها است، فقط از تعداد کمی از شبکهها از جمله Ethereum، Binance Smart Chain، Polygon (MATIC) و Avalanche پشتیبانی میکند و مثلا از Bitcoin پشتیبانی نمیکند. به همین دلیل نوع کیف پول بسیار به هدف فرد بستگی دارد.
پشتیبانی از NFT هم یک از مواردی است که در هنگام انتخاب کیف پول نیاز به توجه دارد. بیشتر کیف پولها از توکنهای قابل تعویض مثل ethereum و bitcoin استفاده میکنند. اما برای کار با توکنهای غیرقابل تعویض مثل Tyler Hobb’s Fidenza یا the Bored Ape Yacht Club نیاز به روش متفاوتی است. در بازارهای خریدی مثل OpenSea با وجود این که کیف پول نیستند، اگر با کیف پول خود متصل به آنها شوید، به صورت خودکار Ethereum NFTها را نمایش میدهند. کیف پول Rainbow هم NFTها را در اپلیکیشن خود نمایش میدهد.
به صورت کلی اگر میخواهید بدانید بهترین کیف پول چیست، میبایست به کیف پولهایی توجه کنید که اجتماعات و افراد فعال در حوزه رمز ارز پیشنهاد میدهند. برای مثال bitcoincash.org کیف پول Bitcoin.com و یا اجتماع Solana کیفهای Phantom و SolFlare را پیشنهاد میدهند.
بیشتر این کیف پولها در دسکتاپ، در اکستنشن مرورگرها و یا در موبابلها کار میکنند. آنهایی که به عنوان اکستنشن مرورگر کار میکنند بسیار مناسب برای کار با پروتکلهای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) بوده و به این منظور وبسایتهایی مثل UniSwap و Aave هر کدام دارای یک دکمه ارتباط با کیف پول (connect wallet) هستند.
یکی از مواردی که قبل از انتخاب کیف پول میبایست با آن آشنا باشید، انواع دستهبندیهای موجود برای آنها است. در ادامه به صورت خلاصه با تقسیمبندیهای رایج کیف پولهای دیجیتال آشنا خواهیم شد.
کیف گرم
کیف گرم در واقع یک نوع از کیف پول رمز ارز است که ارتباط دائمی با اینترنت و شبکه رمزارز داشته باشد و از آن برای فرستادن یا دریافت رمزارز استفاده کند.
برای کاربر، این نوع کیف پول به عنوان یک رابط عمل کرده و اجازه دسترسی و ذخیره رمزارز را به او میدهد. اما نقش این نوع کیف پول برای شبکه رمزارز، تصحیل تبادل و ذخیره سوابق معاملات روی بلاکچین غیرمتمرکز است.
کیف سرد
کیف پول سرد یک فضای ذخیره آفلاین برای ذخیره رمزارزها است و به همین علت به عنوان فضای ذخیره سرد نیز شناخته میشود. این کیفها، دستگاهها یا اپلیکیشنهایی هستند که کلیدهای شخصی را در محیطی آفلاین ذخیره میکنند و افراد برای استفاده از داراییهای خود میبایست آنها را به کیف گرم منتقل کنند.
از آن جایی که کیف سرد روی یک پلتفرم ذخیره شده و به اینترنت متصل نیست، امکان محافظت آن در برابر دسترسیهای غیرمجاز و حملههای سایبری بیشتر امکانپذیر است. این کیفها برای افراد حقیقی مناسب هستند اما صرافیها و کمپانیها هم از آنها استفاده میکنند.
کیف نرم افزاری| کیف پول چیست
کیف نرمافزاری دائما به اینترنت متصل است و همانطور که از نامش پیداست میتوان آن را مانند سایر اپلیکیشنها نصب کرد. توجه کنید که به علت ارتباط این کیف پولها به اینترنت به آنها کیفهای گرم هم میگویند.
از اصلیترین انواع کیف نرمافزاری، کیفهای برپایه وب هستند. این کیفها کاربری سادهای دارند و برای استفاده از انها نیازی به دانلود یا نصب برنامهای نیست و تنها به کمک یک مرورگر میتوانید به کیف دسترسی داشته باشید.
نوع دیگر کیفهای نرم افزاری، کیفهای دسکتاپ هستند. این کیف پولها در واقع نرمافزارهایی هستند که میتوانید آنها را دانلود و به صورت محلی روی کامپیوتر خود اجرا کنید. مزیت این نوع کیف پول این است که شما کنترل کاملتری روی کلیدها و داراییهای خود دارید.
کیف پولهای موبایلی نیز شباهت زیادی به نرمافزازهای دستک تاپ دارند. با این تفاوت که کار با آنها سادهتر است. یکی از نقاط ضعف کیفهای موبایلی امکان بالای آلودگی به بدافزارها است. بنابراین اهمیت زیادی دارد که افرادی که از این نوع کیف پول استفاده میکنند از رمزهایی قدرتمند استفاده و همچنین از عبارت بازیابی و کلیدهای شخصی خود نسخه پشتیبان تهیه کنند.
کیف سخت افزاری
کیف سختافزاری کلیدهای شخصی کاربر را روی فضاهای سرد و افلاین ذخیره میکند. برای این که بدانیم که ویژگیهای این نوع کیف پول چیست، ابتدا میبایست بدانیم که این کیف سخت افزاری در نقطه مقابل کیف گرم قرار میگیرد. به این معنا که این کیفها دارای فضاهای سرد وآفلاین هستند و به اینترنت متصل نمیشوند مگر زمانی که کاربر بخواهد داراییهای خود را انتقال دهد. به همین جهت این نوع کیفها بهترین گزینه برای امن نگه داشتن اطلاعات رمزارزها به حساب میآیند.
همانطور که گفته شد استفاده از کیف پول به این معنا است که شما به جای این که کلیدهای شخصیتان را به یک شخص ثالث مثل صرافیها بسپارید، میخواهید خود مسئول نگهداری از آنها باشید. استفاده از کیفهای سختافزاری به علت امنیت بالا، بهترین راه برای انجام درست این مسئولیت و مراقبت از اطلاعاتتان است.
این کیفها ممکن است قابلیتها و اشکال متفاوتی داشته باشند اما در بیشتر موارد شبیه به یک USB بوده و همه آنها به صورت آفلاین از اطلاعات نگهداری میکنند.
QR کاغذی
کیف کاغذی از یک جفت کلید شخصی و عمومی ساخته شده است. کلیدهایی که برای انجام مبادله کریپتو ضرری هستند. این جفت کلید به وسیله یک برنامه سازنده کلید ساخته شده و به شکل دو سطر از کاراکترها و دو کد QR روی یک کاغذ پرینت میشوند. کیف کاغذی یک کیف ذخیره سرد و غیرحضانتی است.
این کیفها زمانی یکی از بهترین گزینهها برای ذخیره رمزارز محسوب میشدهاند اما امروزه کیفهای سختافزاری به عنوان روش استاندارد جایگزین آنها شدهاند. برای پاسخ به این که سوال که مشکل این نوع کیف پول چیست و چرا دیگر از آنها استفاده نمیشود، میتوان به موارد زیادی اشاره کرد. برای مثال این که این کاغذها در برابر آب، رطوبت و بسیاری عوامل دیگر آسیبپذیر هستند و همچنین احتمال به سرقت رفتن و یا گمشدن آنها زیاد است.
چه کیف پولی مناسب است؟
امروزه کیف پولهای بسیار زیادی در سطح وجود دارد. برای این که مشخص شود که انتخاب درست در بین انواع کیف پول چیست، هر کاربری میبایست با توجه به شرایط خود و امکانات هر نوع کیف پول، مقایسه جامعی انجام داده و سپس انتخاب خود را انجام دهد. متاسفانه در این بین ممکن است کاربران ایرانی با مشکلات خاصی مواجه باشند و نتوانند از یک سری از کیف پولها استفاده کنند. به همین دلیل کاربران قبل از شروع به کار نیبایست از ارائه سرویس کیف پول مورد نظر به ایرانیها اطلاع کسب کنند.
صرفا به جهت معرفی یک مثال در این جا به یک سری از مزایای کیف پول Trust Wallet اشاره میکنیم که به کاربران ایرانی هم سرویس ارائه میدهد. این کیف پول امکان دریافت و ارسال بیش از یک میلیون رمزارز و NFT را به کاربران از طریق گوشیهای هوشمند میدهد. هدف اصلی این کیف پول راحتی در استفاده بوده و سادگی آن بسیار مناسب افراد تازه وارد در این حوزه خواهد بود. این کیف پول از نوع نرمافزاری گرم بوده و برای iOS و اندروید نیز در دسترس است. دانلود و نصب برنامه آن برای کاربر هزینهای ندارد. این کیف پول همچنین یک مرورگر ارائه میدهد که به کاربران کمک میکند تا با dAppها روی Ethereum یا Binance Smart Chain در ارتباط باشند.
کلام آخر| کیف پول چیست
تعداد رو به رشد رمزارزها و اکوسیستم رو به گسترش آن فرصتها و مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. در این شرایط اگر به دنبال معامله کریپتو هستید، نیاز به کیف پول مناسب هم خواهید داشت. در این مطلب ما سعی کردیم به صورت خلاصه به این سوال پاسخ دهیم که کیف پول چیست و چه انواعی دارد. در مرحله بعدی افراد میبایست خود با توجه به نیازهایشان بهترین کیف پول را انتخاب کنند تا بتوانند در کنار گسترش معاملات، امنیت داراییهای خود را نیز حفظ کنند.
کلمه کلیدی: کیف پول چیست
نظرات